Villa A
Paul de Ruiter Architects kreeg de opdracht voor het ontwerp van een ecologische woning in de duinen van Heemstede/Aerdenhout. Het resultaat is Villa A.: een energieneutrale villa die de ecologische Natura2000 structuur omarmt.
Respect voor de natuur
De woning bestaat uit twee lagen; één laag bovengronds, en één laag ingegraven in het landschap. Hiermee wordt – zonder in te leveren op wooncomfort – zo’n minimaal mogelijk impact op de natuurlijke omgeving gemaakt. Het bovengronds volume heeft zelfs een geknikte accolade vorm om twee grote vliegdennen niet in hun groei te beperken. En om de balans tussen wonen en natuur extra kracht bij te zetten ‘zweeft’ dit deel boven het maaiveld met aan beide uiteinden een groot overstek. Ter ondersteuning van de biodiversiteit zijn er rondom en aan de villa nestgelegenheden geplaatst voor vogels, vleermuizen en bijen. Het biodiverse groendak zorgt voor de opvang en infiltratie van regenwater en verkoeling.
Opgaan in het landschap
Onder het overstek kom je binnen in een ruime, transparante entreehal. Vanuit hier loopt een zwevende trap naar de begane grond: het woongedeelte van de villa. Hier bevinden zich een ruime woonkamer, een centraal gelegen woonkeuken met eethoek, een werkkamer en masterbedroom met badkamer. Door de geknikte vorm van de woonplattegrond is er vanuit elk vertrek een ander uitzicht op de omringende natuur. Doordat deze woonlaag iets boven het maaiveld zweeft ontstaat er een bijzonder perspectief, alsof je tussen de boomstammen woont en onderdeel van het bos uitmaakt.
In de ondergrondse laag van de woning zijn verschillende slaapkamers met badkamers gelegen en vind je de installatieruimte en berging. De ruimtes worden gekenmerkt door strak in het werk gestorte wanden, vloeren én plafonds. Het weglaten van een extra afwerking zorgt hier dat er alleen materiaal is gebruikt dat ook écht nodig is. De verschillende interieurelementen zijn van eiken.
De reflecterende glazen gevel van de villa weerspiegelt het groene landschap waardoor er een spannend lijnenspel ontstaat. Het gebouw is volledig in het landschap ingebed: de glooiende omgeving vouwt zich als het ware om de woning heen en omarmt de bebouwing. Dat geldt ook voor het ruime terras met zwembad en de toegangsweg, die zijn opgebouwd uit dezelfde materialen en vormen als de woning.
Door het toevoegen van een luifelrand aan de bovenzijde én de onderzijde van het zwevende volume lijkt de villa los te komen van haar omgeving.
Zelfvoorzienende woning
De villa beschikt over een warmtepomp en heeft een groen vegetatie dak belegd met zonnecellen die de woning voorzien van energie. Het groendak zorgt daarnaast voor de opvang en infiltratie van regenwater en verkoeling. Doordat de onderste laag van de villa is ingebed in het grondlichaam, is er weinig energieverlies. Tijdens de bouw is er stikstofloos gebouwd met voornamelijk elektrisch bouwmaterieel.
Oplevering | 2022 |
Projectteam | Paul de Ruiter en Martijn van Gameren |
Interieur | (interieurbouwer) Sintenie Meubel- en Interieurbouw |
Bouwkunding aannemer | Aannemersbedrijf van der Worp |
Fotograaf | Tim van de Velde |